Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus"
Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na ząb!!
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Pon 18:29, 31 Sie 2009    Temat postu: Coś na ząb!!

A więc witajcie w nowym kulinarnym temacie!!
Jeśli udało się Wam przyrządzić coś jadalnego i do tego SMACZNEGO, to właśnie tu, w tym temacie możecie dokonać "wrzuty" owego, sprawdzonego przez Was przepisu!!
A więc gotowanie, smażenie, pieczenie i wekowanie uznajemy za OTWARTE!!






Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olo
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1897
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 100LICA (jak kto woli Warszawa)

PostWysłany: Pon 18:59, 31 Sie 2009    Temat postu:

Na dobry początek czekamy na dobry przepis od Jagody Razz
Czy inni forumowicze się ze mną zgadzają Question Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
justynka
Major vel M. Bajor
Major vel M. Bajor



Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 448
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kętrzyn/Warszawa

PostWysłany: Pon 20:39, 31 Sie 2009    Temat postu:

No pewnie że tak, tylko jagoda, to ma być wypróbowany przepis a nie spisany z ksiązki "Przepisy siostry Anastazji" albo "Ewa gotuje" Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olo
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1897
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 100LICA (jak kto woli Warszawa)

PostWysłany: Pon 22:31, 31 Sie 2009    Temat postu:

Justyś to raczej by było z zeszytu "Przepisy siostry SAMUELI" Wink albo "Jędrek gotuje" Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Pon 23:15, 31 Sie 2009    Temat postu:

Nie mam zeszytu, zgubiłam Zalamany Ale mam kilka fajnych przepisów i pewnie się nimi podzielę, choć nie o tej porze Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olo
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1897
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 100LICA (jak kto woli Warszawa)

PostWysłany: Pon 23:47, 31 Sie 2009    Temat postu:

Siostra się zadeklarowała Smile cieszymy się z tego niezmiernie.
Teraz kolej na deklaracje Andrzeja Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Wto 15:44, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Oj Olo...
Ty nie czekaj na deklaracje (bo szkoda na to miejsca), tylko mógłbyś zdradzić swój przepis np. na kanapkę z masłem i żółtym serem!! Cisza Cisza Cisza Cisza
A Justynka z Kętrzynka niech wrzuca tu przepis swojej mamy na pyszną szarlotkę, której malutki kawałek (dosłownie "na 1 ząb") przywiozła kiedyś do nas! Cisza Cisza Cisza Cisza
Siostra też się dziwnie tłumaczy brakiem jakiegoś zeszytu... Zdegustowany Zdegustowany Zdegustowany
No cóż... KTOŚ MUSI BYĆ PIERWSZY...
Ale to za ok. godzinkę, bo teraz smażymy kotlety!
A zatem, do napisania LENIUCHY!


Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Wto 15:45, 01 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Wto 16:03, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Jakie kotlety? Moje ulubione z kurczaka i papryki?? Smile Wpadam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Śro 7:25, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Nie Mahda, smażyliśmy takie najzwyklejsze "podrabiane" schabowe z piersi kurczaka, ale zaskoczyli nas goście, którzy bardzo się za nami stęsknili i wpadli ok.18.00 (w samym środku smażenia! Help )
Kotlety mają być dziś na obiad, ale żeby nie było nudno (bo one same w sobie są "nudne")- najpierw je pogrzejemy w piekarniku, potem przykryjemy je połówkami brzoskwiń z puszki i to wszystko przykryjemy żółtym serem i znowu krótką chwilę podgrzejemy!
Brzoskwinie można zastąpić plastrami ananasa- wedle uznania!
Ale zawsze to coś innego niż nudny schabowy!
Aha! Plastry sera przymocowujemy 2 wykałaczkami, co by się nie ześlizgnęły z brzoskwini podczas pieczenia!
Cisza Cisza Cisza
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s.Elżbieta
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 294
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pieszyce

PostWysłany: Śro 20:16, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Super, że powstaje kącik kulinarny. Osobiście z racji wielu innych moich obowiązków z kuchnią mało mam do czynienia, ale przyznam, że lubię i nie boję się eksperymentować. A nawet coraz bardziej odkrywam w sobie zamiłowanie do tych działań.

Mam propozycję, by otworzyć jeszcze jeden dział - śledząc w sposób szczególny wpisy Moderacji. W różnych miejscach pojawiają się sympatyczne wierszowanki, prawie na każdą okazję. Może - Panansonikowe rymowanki. Potem, jak ktoś będzie w potrzebie Wink , będzie miał żródło z żartobliwymi tekstami na różne okzje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aga175
Pułkownik Operowy
Pułkownik Operowy



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 562
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Śro 20:59, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Tyle postów, a żadnego konkretnego przepisu w kąciku kulinarnym, trzeba to zmienić Wink .

Ciasto z marchwi
(znane w mojej rodzinie jako "marchwiak" Wink )

3 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki
szczypta soli

Wszystko wymieszać łyżką w misce. (zamiast cynamonu i gałki można dać przyprawę do piernika)

Dodać:
3 jajka
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
2 szkl. utartej na grube wiórki marchwi

Wyrabiać mikserem (świderkami) do uzyskania jednolitej masy.
Dodać bakalie (orzechy, rodzynki, wiórki), wymieszać.
Piec w wąskich foremkach w temp. 180 st. aż do zrumienienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Śro 21:40, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Ciasto z Marchwi jadłam, a nawet robiłam – jest pyszne!!! Jeszcze dodawałam tam jakieś bakalie i kostki ananasa Very Happy . A historia tego ciasta jest niezwykła. Miałam kiedyś przyjemność gotować przez tydzień na rekolekcjach, które prowadził jeden z najwspanialszych jezuitów jakich znam (obecny prowincjał Prowincji Południowej) o. Tomek Kot. O. Tomek zapalony kucharz wszystkie wolne chwile spędzał w kuchni pomagając w gotowaniu, a nawet serwując własne włoskie i francuskie dania (kiedyś je tu zamieszczę Very Happy ). Pasjami też uwielbiał marchew i systematycznie nam ją w kuchni podjadał, zatem na koniec otrzymał – ciasto z marchwi, o którym nie miał pojęcia (ja zresztą też), że istnieje. Ale od czegóż Internet … Very Happy Very Happy Very Happy

A teraz ja coś zaproponuję – pyszne ciasto:

Eugenus Torte

Składniki na ciasto:
5 jajek
70 gr. margaryny
140 gr. cukru
140 gr. mielonych orzechów laskowych
gorzka czekolada
1 łyżka kakao
3 - 4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
pół litra śmietany (30%)
2 paczki śmietanfixu lub śnieżki
czekolada mleczna lub wiórki czekoladowe

Utrzeć margarynę, cukier, żółtka. Dodać mielone orzechy, rozpuszczoną (na parze) czekoladę i kakao - wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia a na koniec pianę z białek. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 30 min. w temperaturze 175 - 200ºC.
Gdy ciasto wystygnie ściąć wierzch (ok. 1 cm. z góry). Ze ściętej część ciasta zrobić okruchy. Ubić na sztywno śmietanę (dodając śmietanfix). Wymieszać okruchy z ciasta z bitą śmietaną i startą (3/4) czekoladą mleczną. Wyłożyć krem na ciasto, uformować, posypać na wierzchu resztą mlecznej czekolady lub wiórkami czekoladowymi


Ostatnio zmieniony przez s. Samuela dnia Śro 21:42, 02 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1198
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki/Warszawa

PostWysłany: Śro 21:53, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Rozmawiając kiedyś z Jagodą o tym, żeby stworzyć taki temat miałam na celu, byśmy dzielili się swoimi przepisami, które mam nadzieję będą troszkę prostsze i łatwiejsze w przygotowaniu niż te różności różne w książkach kucharskich, kiedy trzeba mieć 100 różnych rzeczy i 100 różnych przyrządów i 100 różnych umiejętności Wink
ja zatem będę zamieszczała moje własne wypracowane metodą prób i błędów przepisy studenckie, przeznaczone na studencką kieszeń i studencką zawartość lodówki Wink i liczę na podobne Very Happy
no więc kiedy przychodzę padnięta i głodna do domu i stwierdzam, że w lodówce mam ser żółty i jeszcze jakieś jajko się znajdzie, z któego jeszcze kura się nie wykluwa robię takie oto pyszne jedzenie Wink
gotuje makaron (jak ugotować napisane na opakowaniu Gwizdze.. ), w między czasie kroję w drobną kosteczkę ser żółty - ile to według uznania Wink gdy się ugotuje makaron wlewam odrobinkę oleju na patelnie wrzucam makaron a potem ser, a potem jeszcze jajko Very Happy i mieszam aż ser się rozpuści. Można dodać oregano - ja je lubię wszędzie prawie Ok! danie można polać ketchupem - ponoć z ketchupem wszystko "wejdzie" Wink
wersja bogatsza zamiast jajka można podsmażyć kiełbaskę Wink
smacznego Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 1198
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki/Warszawa

PostWysłany: Śro 21:57, 02 Wrz 2009    Temat postu:

A to przepis ściągnięty od mojej mamy pod nazwą "Pompuchy"
SKŁADNIKI:
1 serek homogenizowany
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
cukier puder
olej

PRZYGOTOWANIE:
Serek i jajka rozmiksować i dodawać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Smażyć na tłuszczu w garnku. Nakładać łyżeczką do herbaty. Posypać cukrem pudrem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Pon 22:17, 07 Wrz 2009    Temat postu:

ojej, bardzo się cieszę, że taki kącik powstał...

I na początek mogę Wam przesłać przepis na ciasto o nazwie BLOK (może do najtańszych nie należy, bo mleko w proszku troszkę kosztuje, ale...). Ciacho nauczył mnie robić kolega jak był klerykiem (od roku już jest księdzem) na rekolekcjach Oazowych:

800 g mleko w proszku
3-4 szklanki cukier
500 g margaryna
4* cukier waniliowy
1 szklanka wody
4-5 paczki herbatników
4 łyżki kakao
rodzynki

Wodę, margarynę i cukier rozp. podgrzewając

kakao i mleko wymieszać w misce, następnie
dodawać do tego co w garnku po łyżce, dwóch i mieszać, aby gęste było...

Dodać herbatniki (pokruszone) i rodzynki - wymieszać

Przełożyć na blachę

A mogę dodać że nie każdy lubi z rodzynkami...

Ciacho jest proste i szybkie do zrobienia... tylko trzeba poczekać aż wystygnie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin