Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus"
Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na ząb!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Czw 15:34, 29 Lip 2010    Temat postu:

Lato w pełni a kącik nijak nie żywy Smile
Ja dziś krótko - przepis na błyskawiczną mrożoną kawusię Smile
Do małego słoika wsypujemy kawę rozpuszczalną (według uznania - ja daję ok 1,5 łyżeczki), cukier (jak kto lubi - tego też daję ok łyżeczki) i zalewamy zimną wodę - żeby tylko przykryła produkty, niewiele. Zakręcamy słoik i wstrząsamy nim dość intensywnie, żeby wszystkie trzy produkty się połączyły. Przelewamy wszystko do wysokiej szklanki i uzupełniamy zimnym mlekiem. Można dodać kilka kostek lodu.
Na gorące dni - rewelacja Smile Jagoda może potwierdzić
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aga175
Pułkownik Operowy
Pułkownik Operowy



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 562
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią 19:15, 30 Lip 2010    Temat postu:

Dzięki Mahda za ten przepis Smile . Jako wielbicielka kawy, wypróbowałam go dzisiaj Smile Jednym słowem : Pycha Yellow_Light_Colorz_PDT_42 Po tym intensywnym mieszaniu taka fajna piana mi się na wierzchu zrobiła Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Pią 19:25, 30 Lip 2010    Temat postu:

I brawo bo taka piana być powinna Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irena d
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Sob 20:42, 21 Sie 2010    Temat postu:

Madzia - rogaliki wyszły pyszne Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
E2rd
Sierżant Scholki Przykościelnej
Sierżant Scholki Przykościelnej



Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo

PostWysłany: Nie 20:58, 19 Gru 2010    Temat postu:

To ja taką szybką bombę kaloryczną na te zimne dni Smile

Składniki:
1 część Czekolady najlepiej belgijskiej Callebaut (do fontanny czekoladowej- ale może być i np milka mleczna)
1 cześć śmietanki 30%
1 część mleka.

Podgrzewamy śmietankę w garnuszku jak się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy czekoladę , jak się rozpuści dodajemy mleko podgrzewamy delikatnie na małym ogniu kila minut i mamy gotową czekoladę do picia.
Jest to prawdziwa czekolada do picia - nie jakieśc sztuczne substytuty w proszkach smakujące jak mocne kakao.
Pozdrawiam
E2rd
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Pon 23:03, 21 Lut 2011    Temat postu:

Brawo E2rd!!!
To jest na pewno prawdziwa czekolada na gorąco, a nie wyrób czekolado podobny!

Trochę mnie E2rd zawstydził, bo obiecałem super przepisy a tu klapa!

Ale postaram się zrehabilitować i dziś Przepis po latach...

A więc - miała być golonka, ale będzie mała zmiana planów do golonki wrócimy później!

KIESZONKI SCHABOWE

Schab kroimy w taki sposób, aby dwa plastry trzymały się na błonie i rozbijamy je tłuczkiem.
Następnie posypujemy je wegetą i przekładamy pokrojoną cebulką na krążki i odstawiamy na 40 min.
W tym czasie przygotowujemy farsz;
N plasterki kroimy surowe pieczarki, paprykę na paseczki i żółty ser na plastry.
Po 40min. napełniamy kieszonki farszem i posypujemy farsz wegetą, a następnie zamykamy przy pomocy wykałaczek.
Kolejny krok to obsypanie kotletów mąką, kąpiel w jajku i na patelnie na gorący głęboki olej.
Smażymy z obu stron (przewracając kilkakrotnie) na wolnym ogniu tak aby mięsko nie było surowe - choć i takie też jest smaczne- patrz tatar!

Najsmaczniejsze są kiedy je odgrzewamy, farsz daje ciekawy bukiet smakowy, ale to już sprawdzicie sami - SMACZNEGO !

Ps. Nie zapomnijcie przed jedzeniem wyciągnąć wykałaczek! Chociaż z drugiej strony ciekawe jak smakuję z kotletem Wink

A oto fotorelacja z tego przedsięwzięcia;










Do usłyszenia! Pozdrawiam A N D R E W ! CDN...golonka w 2011r...


Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Sob 0:25, 26 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
E2rd
Sierżant Scholki Przykościelnej
Sierżant Scholki Przykościelnej



Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo

PostWysłany: Pon 18:25, 13 Cze 2011    Temat postu:

Lato się zbliża - na forum puhi - widać wszyscy zalatani - to szybka fotorelacja na szybkie danko Wink

Quesadilla czyli naleśniki nieponaszemu Smile

Krok pierwszy - tortilla na chwilę do mikrofalówki , lub wg przepisu jakaś kombinacja z piekarnikiem - aby zmiękła.
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok drugi:
Połowę posmarować - w naszym przypadku - Brusketta - może być inny sos wg. upodobań podniebienia
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok trzeci
Szyneczka lub inne mieśiwo - lub niemięsiwo
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok czwarty:
Papryczka konserwowa słodka
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok piąty:
Ostra papryczka chili
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok szósty:
Ser - w naszym przypadku ser mozzarella
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok siódmy:
Pietruszka - która łagodzi ostrość chili i wydobywa bukiet smaków Wink
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok ósmy:
Składamy i na patelnię (najlepiej grillową - ale może być i zwykła)
[link widoczny dla zalogowanych]

Krok dziewiąty:
Zarumieniamy, kroimy, podajemy, wcinamy - (uważamy na kolejność)
[link widoczny dla zalogowanych]

smacznego - pozdrawiam Smile
E2rd
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Nie 1:06, 26 Cze 2011    Temat postu:

Brawo E2rd!!!!
Applause Applause Applause Applause Applause Applause Applause Applause
Przepis przyjąłem do realizacji! Doznania smakowe opiszę niebawem!!!

Wielki szacun za fotorelację!!! Mega pozytyw!!!

Postaram się podrzucić też jakiś ciekawy pomysł!

Pozdrawiam!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irena d
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Czw 21:18, 03 Sty 2013    Temat postu:

Lumberjack cake

1 szklanka daktyli grubo posiekanych bez ziarenek
1 łyzeczka sody
1 1/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła temp.pokojowej /ok.150g/
1 1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka wanilii zmielonej (można dać cukier waniliowy)
1 gruszka albo jabłko pokrojone w średnią kostkę,
1/2 szklanki wiórków kokosowych

1) W małym garku zagotować szklankę wody i daktyle, zdjąć z ognia.
2) Dodać do tego sodę (zrobi sie taka pianka na początku), odstawić aż odstygnie (temperatura pokojowa).
3) Wymieszać w innym małym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4) Rozetrzeć masło, cukier, jajko i wanilię aż bedzie dobrze połączone i powoli dodać wodę z daktylami, wymieszać.
5) Dodać do tego powoli mąkę z proszkiem i solą, wymieszać lekko żeby się połączyło wszystko.
6) Do tej masy dodać pokrojone gruszki i kokosowe wiórki, wymieszać.
7) Wlać do blaszki (blaszkę wyłozyć papierem i posmarować masłem), wyrównać wierzch, Piec ok. 50 min a nawet 60 min. w 180 st.C

Sprawdzić patyczkiem czy nie lepi się w środku. Jak trzeba piec 5 min dłużej. Wystudzić w blaszce (bo jest delikatne), wyjąć i uwaga odwrócić do góry nogami, posypać pudrem.
Jest pyszne !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Strona 8 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin