Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus"
Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na ząb!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zwierzaczek
Major vel M. Bajor
Major vel M. Bajor



Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 18:34, 15 Gru 2009    Temat postu:

Mahda Smile napisał:
Zrobiłam sobie dziś sałatkę z paluszkami surimi bo je lubię Smile Tylko do kiwi nie mogłam się przekonać i było bez Smile Ale na drugi raz zmodyfikuję troszku - zamiast kiwi (które samo w sobie bardzo lubię) dam czosnek Smile

Zamiast kiwi można dać melona Very Happy albo jak woli moja rodzinka "bardziej po polsku" i dodać ogórka kiszonego i starte jabłko Smile
aczkolwiek ciekawy pomysł z czosnkiem będę musiała spróbować, bo wirtualnie to chyba się nie da Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Wto 18:37, 15 Gru 2009    Temat postu:

O, ogórek jest OK Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Śro 11:46, 16 Gru 2009    Temat postu:

I mam kolejną modyfikację - chyba ulepszenie - do śmietankowca. Robiąc masę ubite białka dodać do śmietany wymieszanej z budyniem a nie odwrotnie. Czyli ubite białka z cukrem na końcu!! Będzie bardziej pulchne i nie opadnie tak dużo Smile Rada sprawdzona wczoraj przez Martę Górzec z mojej pracy!!

Ciasto nadal jest HITEM!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Czw 0:04, 17 Gru 2009    Temat postu:

Mi nie opada także w starej wersjii, ale spróbować nowej nie zawadzi Very Happy Very Happy Very Happy. A dziś jadłam rewelacyjny i podobno szybki i prosty w robieniu sernik. Jak dostanę przepis to go zamieszczę. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Czw 13:50, 17 Gru 2009    Temat postu:

Oj, tak Śmietankowe ciacho jest HITEM nawet i u mnie w domku... dzisiaj znowu je robiłam dla rodziców bo jadą na spotkanie swojego kręgu Domowego Kościoła z ich poprzednim moderatorem (który wyjechał na misje)

A dla osób które tak zwykle ja śpieszą się troszkę ze zrobieniem ciasta to mam taką radę by ciasto zamiast do lodówki włożyć do zamrażarki - szybciej twardnieje...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irena d
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Pią 20:28, 18 Gru 2009    Temat postu:

a ja z lenistwa, bo nie lubię tarkować kruchego ciasta,
nie ugniotłam go, ale posiekałam łyżką - czyli wyszła taka kruszonka.
No i wyszło mi bardzo chrupiące. Siostro rewelacja, buziaki dla mamy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 14:44, 20 Gru 2009    Temat postu:

Przed chwilą miksując truskawki, otręby z malinami i kefir sokólski czyli robiąc koktajl przypomniał mi się przepis na fajny koktajl - smooth(chyba tak się nazywa).

Miksujemy razem banana, loda waniliowego albo śmietankowego (bolero najlepsze - to chyba śmietankowe) i trochę mleka - w zależności jak gęsty ma być koktajl. Mówię Wam, rewelacja! Panasoniki specjalnie kupili malakser, żeby takie w domu robić
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asia M.
Chorąży o Złotych Strunach (głosowych)
Chorąży o Złotych Strunach (głosowych)



Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn/Lublin

PostWysłany: Nie 17:23, 20 Gru 2009    Temat postu:

Brzmi kusząco... Smile aż chyba spróbuję, jak uda mi się dotrzeć w końcu do Olsztyna na Święta (bo na zdobycie lodów Bolero w tym odległym zakątku świata, jakim jest Lublin, nie ma większych szans Wink )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Pon 19:08, 21 Gru 2009    Temat postu:

Przed chwilką odwiedziła mnie posłanniczka świętego Mikołaja!! Tym razem Mikołaj wybrał sobie (podobnie jak rok temu) Agę naszą kochaną z Biskupca. W tamtym roku Aga zostawiała mi paczkę na dziale wędlin w moim osiedlowym sklepiku a tym razem spotkałyśmy się na chwilkę Smile

Dostałam znów PYSZNE ciasteczka, które Aga sama rokrocznie piecze na święta w ilościach wprost nieziemskich. Przepis na moje ulubione Aga pozwoliła mi zamieścić na forum. Ciasteczka przywiozła z Niemiec Asia (bratowa Agi - również nam znana). Są pyszne! I łatwe do zrobienia a na święta baaaardzo pasują Smile

Nuss-Ecken (Trójkąty Orzechowe)

130 g masła lub margaryny
130 g cukru
2 jajka
2 paczuszki cukru waniliowego
300 g mąki (może być razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z powyższych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i ułożyć na blaszce.

200 g masła
150 g cukru
200 g mielonych orzechów laskowych
200 g siekanych orzechów laskowych
2 paczuszki cukru waniliowego
4 łyżki stołowe wody

Masło, wodę i cukier zagotować. Dodać orzechy i dobrze wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na cieście. Piec ok 15 min. w temp. 180 °C. Kroić w trójkąty (zimne) , można przybrać czekoladą.
SMACZNEGO!!!!





Ostatnio zmieniony przez Mahda :) dnia Pon 19:09, 21 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Śro 22:26, 30 Gru 2009    Temat postu:

Mahdowo- bananowy koktajl jest przepyszny!!
Rzeczywiście, tak nam posmakował, że z miejsca zakupiliśmy malakser, co by go robić u siebie w domu. Very Happy
Adaś jest u nas głównym specem od tego napoju! Very Happy
Za pośrednictwem forum dziękujemy temu samemu Św. Mikołajowi Wink za porcję przepysznych ciasteczek, które z kolei za pośrednictwem Mahdy przybyły do nas przed Wigilią!
Nam z kolei baaardzo smakowały te mini-mini rogaliczki w białej polewie!
Pożarliśmy je dosłownie w kilka minut!
Drodzy Forumowicze, szykujcie się, bo Andrzej przygotowując potrawy na święta fotografował wszystko z myślą wrzucenia tego tu, do kulinarnego kącika! Rolling eyes Rolling eyes Rolling eyes Rolling eyes Rolling eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asia M.
Chorąży o Złotych Strunach (głosowych)
Chorąży o Złotych Strunach (głosowych)



Dołączył: 24 Lis 2009
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn/Lublin

PostWysłany: Czw 13:18, 31 Gru 2009    Temat postu:

Ja też Mahdowy koktajl wypróbowałam ostatnio w domku, choć skończyło się na zwykłych "lidlowych" śmietankowo - czekoladowych lodach, a nie na bolero, ale i tak było pyszne Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zwierzaczek
Major vel M. Bajor
Major vel M. Bajor



Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 10:47, 07 Sty 2010    Temat postu:

Smile jako,że wczoraj piekłam ciasteczka pomyślałam, napiszę przepis zwłaszcza dla tych co to kleik ryżowy zaczną kupować Razz

Ciasteczka z kleiku ryżowego (bez nazwy- wynalazek rodzinny jeżów Wink )

Składniki:
2 kostki margaryny
40 g cukru pudru
6 jajek
1-2 łyżeczek proszku do pieczenia
3 paczki kleiku ryżowego 180g (może być Bobo Vita albo Nestle zaz wyczaj dla dzieci po 4 miesiącu Very Happy )
orzechy-do ozdoby (ja daję włoskie,ale mogą być inne)

Margarynę(nie roztapiać!) wymieszać lub utrzeć mikserem z cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i płatkami ryżowymi, które najlepiej dodawać po jednej paczce i pianą z białek. Nie do końca się to sklei, więc bierze się łyżeczkę i formuje kulki na których wierzch wciska się orzeszek. Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Ciasteczka muszą być złociste do miodowych Smile
:)przed upieczeniem

świeżo wyjęte z pieca Smile


Smacznego ja właśnie zajadam do kawki SmileSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Czw 21:36, 07 Sty 2010    Temat postu:

Co do koktajlu to był oczywiście na Sylwestrze u Panasoników, ale tak gęsty Adasiowi wyszedł, że Jagoda stwierdziła, że już zjedliśmy koktajl. Za to na śniadanie piliśmy drożdżówkę. Smile

A ja Wam zarzucę przepis na Herbatnikowca. Nie robiłam sama, ale jadłam na ślubowaniu I klas i od razu poprosiłam mamę Zuzi o przepis. Ciacha się nie piecze i jest PRZEPYSZNE!!

Zagotować razem:
2,5 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła

W tym samym czasie rozmieszać:
1 szklankę mąki pszennej
1 szklanka mleka
4 żółtka
Wszystko wlać ma mleko, ugotować budyń.

1 puszkę słodzonego skondensowanego mleka gotować w puszce ok 3 godzin aż zrobi się kajmak tak zwany.

Przygotować 9 paczek zwykłych herbatników.

Układamy na blasze:
Herbatniki-budyń-herbatniki-kajmak-herbatniki-śmietana.

Śmietana:
0,5 litra śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
Wszystko razem ubić.

Całość można posypać tartą czekoladą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Nie 2:52, 10 Sty 2010    Temat postu:

Witajcie Wszyscy forumowi smakosze!
Tak jak Jagoda napisała kilka postów wcześniej, przygotowałem kilka nowych propozycji kulinarnych, które będę chciał Wam dawkować stopniowo, bo wtedy apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Więc do dzieła!

Po słodkościach, dzisiaj mam do zaoferowania danie znane i proste, ale może dlatego ciekawe:
„Kurczak pieczony na piwie”

Inne aranżacje tego dania to ; kurczak na butelce, lub pieczony tradycyjnie w brytfance.

Kupionego kurczaka o wadze ok. 2kg po umyciu i pozbawieniu go elementów zbędnych(piórka, końcówki piórek), usuwamy całą szyjkę a fałd skórny pozostawiamy aby zakryć otwór po ekstrakcji początkowego elementu kostnego kręgosłupa - nacieramy przyprawami do kurczaka dostępnymi na rynku.

Ja wprowadziłem kilka modyfikacji i mieszam kilka rodzajów przypraw;
- złocistą do kurczaka + zioła do drobiu + papryka słodka + 3 ząbki czosnku + węgierska
do kurczaka + łyżeczka soli lub dwie – całość przypraw w ilościach potrzebnych do natarcia naszego 2kg obiektu.

Po natarciu (nie mylić z wojskowym) dosyć solidnym na zewnątrz i wewnątrz kurczaczka umieszczamy w misce przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce nawet ma 3 dni.

Po tym czasie przygotowujemy puszkę piwa z której odlewamy mniej niż pół szklanki (można je sobie spożyć na zdrowie) i na tę niepełną puszkę nakładamy kurczaka w taki sposób aby sobie wygodnie na niej siedział tak jak na załączonym obrazku. Pozostałym fałdem skórnym, zakrywamy otwór powstały po ekstrakcji szyjki szczelnie aby podczas pieczenia parujące piwo nawadniało nam wnętrze kurczaczka, a nie uciekało nam w powietrze.
Wstawiamy go do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i po 15 min. Zmniejszamy do 120-130stopni i pieczemy go ok. 1,5 h utrzymując temperaturę w taki sposób aby go upiec
a nie spalić.
A oto fotorelacja z kulinarnej wyprawy  SMACZNEGO















cdn.


Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Nie 10:27, 10 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 9:53, 10 Sty 2010    Temat postu:

A czy w wyniku pieczenia kurczak zostaje pozbawiony skrzydełek? Bo ten upieczony ich nie ma Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin