Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus"
Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na ząb!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
makarenka
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 794
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: -że mi to,że Matka mojego Pana przychodzi do mnie?

PostWysłany: Nie 19:04, 08 Lis 2009    Temat postu:

ale bym zjadła!!

a u nas dziś zupa z dyni.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Nie 19:19, 08 Lis 2009    Temat postu:

Makarenka to zapraszam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 19:24, 08 Lis 2009    Temat postu:

A skąd Ty Jola wzięłaś świeże truskawki o tej porze?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Nie 19:56, 08 Lis 2009    Temat postu:

Stąd:



Tak nasza zamrażarka to najlepsze miejce do przechowywania m. in. truskawek do ciast, pierogów, koktaili... Tym bardziej że my bardzo lubimy truskaweczki....


Ostatnio zmieniony przez Jola dnia Nie 19:59, 08 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Nie 20:06, 08 Lis 2009    Temat postu:

A poza tym zapomniałam napisać, że czasami zastępuję truskaweczki innymi owocami - wiśniami lub brzoskwiniami, żeby nie było monotonnie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Nie 20:29, 08 Lis 2009    Temat postu:

Wytłumacz Ty nam Kobieto Jolanto sprawę z tym rolowaniem, bo nie kapujemy, jak to się robi...
A nabraliśmy wielkiej ochoty na to ciasto!!
A Andrzeja jeszcze intryguje ta wilgotna ściereczka... do czego ona służy? Help Help Help
Najlepiej zrób II ciasto i obfotografuj je jeszcze raz!!
Ok! Ok! Ok! Ok! Ok!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Nie 20:45, 08 Lis 2009    Temat postu:

Ojej, Panasoniki wy z większym doświadczeniem życiowym nie wiecie jak się roluje... Shocked

Więc tak: wyjmuję ciasto z piekarnika,
kładę na nie wilgotną ściereczkę,
przekładam ciasto na nasza dużą deseczkę, tak, że ściereczka jest pomiędzy deseczką albo ciastem,
no i zwijam ciasto (łącznie ze ściereczką)...

Po co ściereczka - zapewne po to po żeby łatwiej się zwijało i rozwijało ciasto...


Ostatnio zmieniony przez Jola dnia Nie 20:46, 08 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zwierzaczek
Major vel M. Bajor
Major vel M. Bajor



Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 9:49, 09 Lis 2009    Temat postu:

makarenka napisał:
a u nas dziś zupa z dyni.....


może Makarenko przepis podasz proszę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Czw 14:02, 12 Lis 2009    Temat postu:

Słuchajcie!!! robiłam wcoraj drobiowe faworki na obiad (miały jeszcze zostać na dziś - ale nie zostały Crying or Very sad ). Pyszności, muszę to powtórzyć - może w niedzielę dla gości Very Happy, wtedy sfotografuję proces ich powstawania i napiszę przepis. Ale może już znacie tę potrawę Question Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Czw 15:31, 12 Lis 2009    Temat postu:

Ja jeszcze nie znam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Czw 21:21, 19 Lis 2009    Temat postu:

Może kiedyś dojdzie do Was zakwas więc wstawię przepis na chleb. Panasoniki!! Tu go znajdziecie Smile

3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki razowej (lub żytniej)
Po 0,5 szklanki:
- płatków górskich
- siemienia lnianego
- otrębów pszennych
- ziaren (słonecznik, dynia, można dodać oliwki lub suszone śliwki)
1,5 łyżeczki soli
Zakwas

Wszystko razem wymieszać (woda może być gorąca - tylko żeby sobie rączek nie poparzyć!), wyrobić ciasto, odłożyć 6 łyżeczek zakwasu i przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem (najlepiej smalcem). Odstawić na 8 godzin a potem piec 1,5 godziny w 180 stopniach Smile

Smacznego Smile




P.S. Ciasto jest rzadkie ale nie przejmujcie się - takie ma być.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Sob 19:09, 21 Lis 2009    Temat postu:

Siostro!! Ciasto śmietanowe zrobiło dziś na naszej i"scholowej" imprezce furorę!! Zniknęło w ciągu niespełna 20 minut! Cała blacha! Nasza skrzypaczka Asia wzięła kawałek po czym za 5 minut była po dokładkę. Sukces!! I wszyscy wiedzą, że śmietana ma być z Biedronki Wink Zrobię je na rekolekcje u mnie w parafii - mój proboszcz przepada za sernikami a na tego śmietanowca wszyscy rzucali się, bo myśleli, że to sernik Wink Ale smakowało im bardziej niż serniki jakieś.... Smile Heheheh.... I wszyscy chcieli przepis.... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Nie 0:07, 22 Lis 2009    Temat postu:

Bo to jest tak wyjątkowy sernik - niesernik Madziu, że podbija wszystkie serca i żołądki Wink Wink Wink.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irena d
Porucznik Chóralny
Porucznik Chóralny



Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 272
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec/Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Pon 23:41, 23 Lis 2009    Temat postu:

Smakołyk dla łakomczucha

składniki:
1 jogurt naturalny (0,5 litra)
1/2 szklanki wody
2 galaretki - jakie lubicie, kolor dowolny - można improwizować
owoce - różne (brzoskwinie, ananas, truskawki, śliwki, banany,
truskawki, wisnie, czereśnie, arbuz, gruszki itp)
może byś 1 rodzaj owoców - zależy co macie

UWAGA - NIE BIERZEMY KIWI - bo wszystko zepsuje (nie zetnie się
galaretka)

zabieramy się do roboty:
1) 1/2 szklanki wody należy zagotować, zdjąć z ognia
2) potem wsypać 2 galaretki i wymieszać aż się dobrze rozpuszczą
(gdyby były kłopoty z rozpuszczeniem można na małym ogniu
delikatnie podgrzać mieszając. Galaretki z biedronki słabo się
rozpuszczają no ale są tańsze)
3) teraz zanim galaretka trochę ostygnie można pokroić owoce
w kostkę lub paski - zależy od fantazji (można łyżką od lodów
zrobić kulki - dla zaawansowanych)
4) następnie do jugurtu (0,5 litra) dolewać letnią galaretkę ciągle
mieszając (można mikserem, ale ja mieszam łyżką)
5) pokrojone owoce zalewamy jogurtem wymiesznym z galaretką
i wstawiamy do lodówki aż zgęstnieje.

Można to wlać do przezroczystej (szklanej) miski - ładny efekt wzrokowy
Można do owoców wrzucić kawałki kolorowej galaretki.
Znam takich co wrzucają pianki, orzechy.
Są tacy którzy bezkarnie zamiast jogurtu dają śmietanę - pycha.
Wersja podana przeze mnie - samo zdrowie - ale dla rozsądnych i na diecie.
Dla zaawansowanych można zrobić tort.
Piekę biszkopt, przekrajam na 3 placki
na każdą warstwę ciasta daję jakieś owoce i polewam masą
jogurtowo-galaretkową (dzielę tę porcję na 3 części).
Tylko wtedy trzeba zalewać jak ta masa jogurtowo-galaretkowa trochę stężeje - bo wypłynie z ciasta (no i trzeba zrobić obwódkę na boki ciasta. Super tort dla dzieci - robiłam była bitwa o kolejne kawałki.

Smacznego Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asia
Starszy Szeregowy Jan von Muzykant
Starszy Szeregowy Jan von Muzykant



Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:22, 28 Lis 2009    Temat postu:

Ciasto było wyśmienite, czytając przepis cieżko uwierzyć, że tak wspaniale wyjdzie. Biorąc pod uwagę moje umiejętności kulinarne pewno tak dobre nie będzie, ale praktyka podobno czyni mistrza, więc będziemy próbować. Dziękuję Wam wszystkim za przepisy, szczególnie siostrze za ten wyjątkowy, a najszczególnie Magdzie za upieczenie ciasta. Dziękuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 4 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin