Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus"
Witamy wszystkich bardzo serdecznie i zapraszamy do przeżywania warsztatów 365 dni w roku :) Veni Sancte Spiritus!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Coś na ząb!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Sob 21:22, 28 Lis 2009    Temat postu:

Asiu droga - to ciasto chyba nie może nie wyjść Smile

A swoją drogą, gdybym wiedziała, że ciastem można Cię wydobyć z niebytu na forum to bym piekła normalnie co tydzień! Specjalnie dla Ciebie. Wpadaj tu częściej!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Nie 17:54, 29 Lis 2009    Temat postu:

Wczoraj też upiekłam ciasto śmietankowe - "te z biedronki"

Pyszne to ciasto!!! Siostro Samuelo dziękuję za przepis!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Śro 6:34, 02 Gru 2009    Temat postu:

Odwiedzając Sternickich w poniedziałek nie dało się nie zauważyć, że do Biedronki mają rzut beretem (i to małym i lekkim) więc Magda już nie wykręci się brakiem śmietany i z pewnością niedługo na stół przy ulicy Boeningka wjedzie pyszne, śmietanowe ciasto!

Siostro Samuello Smile - ciasto jest hitem!! W sobotę będę je robić na niedzielne rekolekcje, żeby Księża mieli czym kawę zagryźć
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Pią 0:50, 04 Gru 2009    Temat postu:

Cieszę się, że ciasto Wam smakuje Very Happy a przepis nie od kogo innego jak od mojej mamuni Very Happy (co byśmy bez tych mam zrobili Question Very Happy ).
Ja też będę je jutro (a raczej dziś) robić na zaległe imieniny jednego z moich ulubionych Andrzejów. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 1009
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Olsztyna

PostWysłany: Pią 0:56, 04 Gru 2009    Temat postu:

A ja będę te ciasto robić jutro - a raczej dziś (czyli tak jak siostra) na mikołajki któregoś z moich chłopaków (braci) w szkole muzycznej...

A i na imieniny taty - też Andrzeja zrobiłam to ciasto i rodzinka bardzo zachwalała...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zwierzaczek
Major vel M. Bajor
Major vel M. Bajor



Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 12:26, 11 Gru 2009    Temat postu:

jakiś czas myślałam czy Wam tą sałatkę polecać, ale pomyślałam, przecież może komuś posmakować Very Happy
sałatka nie ma nazwy przywieziona z Francji Razz

Składniki:
ok 400 g paluszków krabowych (u nas surimi najczęściej )
puszka jakiejś mieszanki groszku, kukurydzy, fasoli (co kto lubi)
2 kiwi albo pół melona
majonez

paluszki i kiwi kroimy, byle nie swoje Laughing wrzucamy do miski co wygląda mniej więcej tak jak powyżej
dodajemy majonez i zjadamy
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
panasoniki
Moderator
Moderator



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1587
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warm.

PostWysłany: Nie 19:36, 13 Gru 2009    Temat postu:

Witajcie !
Chciałbym Wam dzisiaj zaoferować prostą potrawę dla smakoszy kiszonej kapusty, a mianowicie:
BIGOS SŁODKO- KWAŚNY "Z WKŁADKĄ" Wink

Do przygotowania potrzebujemy:
• 1-2 kg kapusty kiszonej w zależności od możliwości spożycia,
• 2 x ketchup (do wyboru łagodny lub ostry),
• 1 torebkę majeranku ( ale nie zużywamy wszystkiego ),
• 1-2 łyżek miodu,(powinien być lejący)- smak dobrać samemu
• 1 kostka rosołku drobiowego w 0,5l wody,
• Kto lubi może jeszcze przyprawić przyprawami wg smaku,
• jako wkładkę możemy dodać np.; podsmażoną karkówkę, białą kiełbasę, parówki itp.,

Kapustę kiszoną ( jeżeli jest za kwaśna płuczemy wodą) łączymy z ketchupem, dodajemy majeranek, miód, wszystko mieszamy, doprawiamy smak do swoich gustów kulinarnych.
Po wymieszaniu- część kapusty wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie układamy naszą wkładkę mięsną i przykrywamy resztą kapusty.
Wszystko to podlewamy rozrobioną kostką rosołową, przykrywamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Jak kapustka zacznie wolno kipieć- zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dusimy ok. 2h.
Aby tradycji stało się zadość- oto fotorelacja z mego kulinarnego przedsięwzięcia.












Smacznego!!!!!!!!!!


Ostatnio zmieniony przez panasoniki dnia Nie 19:52, 13 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Nie 21:58, 13 Gru 2009    Temat postu:

Andrzejku Very Happy wygląda pysznie, a jeśli tak smakuje jak wygląda to już mi ślinka leci. Grey_Light_Colorz_PDT_28 Najlepsza jest oczywiście fotorelacja. Grey_Light_Colorz_PDT_06 Grey_Light_Colorz_PDT_03 Grey_Light_Colorz_PDT_04 Ciekawe, czy mogę tę potrawę zaserwować jutro moim wybitnym gościom Jezuitom Question Myślę, że takiego bigosu nie jedli w samej Gdyni. Gwizdze.. Gwizdze.. Gwizdze.. Gwizdze.. Gwizdze..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olo
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1897
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 100LICA (jak kto woli Warszawa)

PostWysłany: Nie 22:11, 13 Gru 2009    Temat postu:

Tyle że w StolYcy nie ma "Włocławek Ketchup" Sad Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 22:20, 13 Gru 2009    Temat postu:

Wy w twej stolycy to biedni jesteście. Nie macie najlepszych rzeczy: ani Włocławka (w znaczeniu ketchup) ani majonezu kętrzyńskiego. Sad To to za stolica?!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s. Samuela
Miszcz-Dyrygent
Miszcz-Dyrygent



Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biskupiec

PostWysłany: Nie 22:24, 13 Gru 2009    Temat postu:

Zatem wyślijmy Olowi świąteczną paczkę do 100-licy. Każdy włoży co może. Ja serwuję majonez kętrzyński - bom z Kętrzyna rodem. Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olo
Marszałek Piotr Rubik
Marszałek Piotr Rubik



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1897
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 100LICA (jak kto woli Warszawa)

PostWysłany: Pon 16:13, 14 Gru 2009    Temat postu:

Mahda Smile napisał:
Sad To to za stolica?!


Taka to niedobra stolica Sad same urzędasy i żadnego porządnego ketchup'u lub majonezu Sad Ehh, ale trzeba jakoś żyć bez tych rarytasów Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
justynka
Major vel M. Bajor
Major vel M. Bajor



Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 448
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kętrzyn/Warszawa

PostWysłany: Pon 17:34, 14 Gru 2009    Temat postu:

Jak majonez to i piernik ketrzyński...który wszytskim smakuje... I jak sie okazało jest nawet w Krakowie Szok
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zwierzaczek
Major vel M. Bajor
Major vel M. Bajor



Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 7:36, 15 Gru 2009    Temat postu:

Kraków to Kraków, urzędasy majonezowi nie szkodzą Blue_Light_Colorz_PDT_08 Blue_Light_Colorz_PDT_08
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mahda :)
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Wto 17:36, 15 Gru 2009    Temat postu:

Zrobiłam sobie dziś sałatkę z paluszkami surimi bo je lubię Smile Tylko do kiwi nie mogłam się przekonać i było bez Smile Ale na drugi raz zmodyfikuję troszku - zamiast kiwi (które samo w sobie bardzo lubię) dam czosnek Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Warsztaty Liturgiczno-Muzyczne "Veni Creator Spiritus" Strona Główna -> "Forumowy Kącik Kulinarny", czyli nie bądź chytrym lisem i podziel się przepisem!! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 5 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin